Pse ata që i nënshtrohen operacioneve estetike janë më të prirur për të lënë duhanin?

Pse ata që i nënshtrohen operacioneve estetike janë më të prirur për të lënë duhanin?

Nëse jeni një duhanpirës që është marrë parasysh kirurgjinë estetike, kirurgu i plastikës ka gjasa t’ju kërkojë të ndaloni pirjen e duhanit për të paktën dy javë para ndërhyrjes. Një studim afatgjatë zbulon se shumë pacientë që marrin këto udhëzime do të lënë duhanin, ose të paktën do të pinë më pak, në vitet pas kirurgjisë kozmetike, raporton botimi i Plastic and Reconstructive Surgery®,  ditarit zyrtar mjekësor i Shoqatës Amerikane të Kirurgëve Plastikë (ASPS).

Shenja nga Aknet? Mundimit tuaj për ti eleminuar i erdhi fundi. Ja cfarë sekreti ju ka shpëtuar.

“Rezultatet tona tregojnë një lidhje midis kirurgjisë estetike dhe ndërprerjes së pirjes së duhanit në një ndjekje afatgjatë”, komenton krye-autori Aaron C. Van Slyke, MD, MSc, i Universitetit të British Columbia, Vancouver. “Kirurgët që kërkojnë ndërprerjen e parakohshme të pirjes së duhanit mund të ndikojnë në statusin afatgjatë të pirjes së duhanit të pacientëve”.

Shumë pacientë të kirurgjisë kozmetike lënë ose moderojnë konsumimin e duhanit

Studimi pasues përfshinte 85 pacientë që ishin duhanpirës dhe menduar për të kryer kirurgji estetike. Ashtu si shumica e kirurgëve plastike, Dr. Van Slyke dhe kolegët këshillonin pacientët të privoheshin nga pirja e duhanit për të paktën dy javë përpara kryerjes sw procedurws. Këto udhëzime këshillohen pasi kanë demostruar një përmirësim të dukshëm në shërimin e plagëve dhe moderimin e rezultateve negative në mesin e duhanpirësve pas operacionit plastik.

Kanceri i gjirit; 10 shenjat që duhet të dini për të shpëtuar jetën tuaj dhe të nënës tuaj.

Pesë vjet pas operacionit kozmetik, 47 pacientë iu përgjigjën një pyetsori. Shumica e pacientëve ishin gra; mosha mesatare ishte 40 vjet. Procedurat më të zakonshme ishin “rimodelimi i barkut” (abdominoplasty), heqja e gjirit (mastopexy), dhe lifting i fytyrës. Pas përjashtimit të pesë duhanpirësve “socialë”, studimi përfshiu 42 pacientë që ishin duhanpirës të rregullt para kirurgjisë kozmetike.

Në pyetsor, rreth 40 % e pacientëve thanë se nuk pinin më cigare çdo ditë. Gati një e katërta nuk kishin tymosur më që nga procedura e tyre kirurgjike estetike.

Shumica e pacientëve thanë se kishin zvogëluar konsumimin e cigareve. 70% e tyre ranë dakord që diskutimi para ndwrhyrjes estetike me kirurgun plastik nw lidhje me rritjen e riskut pwr probleme me shërimin e plagëve kishte ndikuar në moderimin e konsumimit të duhanit..

Megjithatë, gjysma e pacientëve kanë raportuar se nuk i kanë ndjekur udhëzimet për t’u përmbajtur nga përdorimi i cigareve para operacionit. Gati një e katërta vazhdoi të pinte duhan deri në ditën e procedurës së tyre. Dr. Van Slyke dhe kolegët nuk kryen teste për të konfirmuar nëse pacientët kishin ndaluar pirjen e duhanit.

Shkalla e ndërlikimeve pas kirurgjisë kozmetike ishte më e lartë në pacientët të cilët vazhduan të pinë duhan: 24 % kundrejt 14 %. Komplikimet më serioze të shërimit të plagëve ndodhën në dy pacientë – të cilët nuk ndoqën udhëzimet për të ndaluar pirjen e duhanit.

Akoma nuk e dini si mund të lini duhanin?! Universiteti i Kalifornisë bën hapa seriozë që do ndihmojnë cdo njeri.

Për shkak të efekteve negative që shakton pirja e duhanit në shërimin e plagëve, shumë kirurgë plastikë nuk kryejnë procedura të kirurgjisë estetike në pacientët që pijnë duhan. Krahasuar me studimet në grupe të tjera, gjetjet e reja sugjerojnë që pacientët e kirurgjisë estetike duket se kanë më shumë gjasa të lënë ose të moderojnë pirjen e duhanit në periudha afatgjata. “Kjo është në përputhje me hulumtimet e mëparshme që tregojnë se pacientët që kërkojnë të marrin kirurgji estetike janë më të motivuar për të mbështetur ndryshimet pozitive të jetesës”, shkruan Dr. Van Slyke dhe bashkëautorët e tjerë.

Rezultatet sugjerojnë se pacientët ishin më të motivuar ta linin cigaren ndikuar nga “mesazhet e drejtpërdrejta” me shembuj specifik të efekteve negative të pirjes së duhanit, dhe jo nga një përshkrim i përfitimeve të përgjithshme shëndetësore të ndërprerjes së pirjes së duhanit. Autorët përfundojnë: “Dialogu midis kirurgut plastik dhe pacientit gjatë konsultimit të kirurgjisë estetike shërben si një moment unik për të ofruar këshillime për ndërprerjen e pirjes së duhanit që mund të vazhdojnë edhe pas ndërveprimit kirurgjikal”.